Bojan Anđelković: Gledališče in država

SND predavanje v Živko skvotcu (Tovarna Rog), 29. 4. 2015, Bojana Anđelkovića z naslovom Gledališče in država – klikni za audio posnetek.

“Nomadizem in anarhokozmizem Dragana Živadinova
Poleg tega, da že ob ustanovitvi določi čas svoje samoukinitve in si omeji trajanje na štiri leta, je ena najpomembnejših in hkrati najpresenetljivejših izjav anonimnega gledališkega kolektiva NSK – Gledališča sester Scipion Nasice – vsekakor tista, s katero se to gledališče ogradi od koncepta gledališča kot praznega prostora ter se deklarativno razglasi za državo:
Gledališče med Gledalcem in Igralcem ne obstaja.
Gledališče ni prazen prostor.
Gledališče je Država
.

Pa vendarle Scipion Nasice ob tej samorazglasitvi dejansko ne operira kot Država, temveč kot nomadski vojni stroj – ki ga Deleuze in Guattari v Kapitalizmu in shizofreniji zoperstavita ravno Državi –, ko v Aktu ustanovitve razglasi, da nima odra in da zaseda prostor vseh gledaliških institucij. Kot anonimni umetniški kolektiv, ki je pri tem brez odra, nima torej nikakršnega središča, od koder bi se organiziralo ali predstavljalo, pa tudi nikogar, ki bi ga predstavljal – je tako rekoč nevidno in nepredstavljivo – pri tem pa se lahko pojavi kjerkoli v prostoru: v privatnem stanovanju, mestni hiši, v osrednjem nacionalnem kulturnem hramu, na osrednji državni proslavi ali na prestižnem mednarodnem gledališkem festivalu.
Predavanje bo sledilo pričujočemu paradoksu, ali bolje, temeljni napetosti Živadinovovega gledališča – med Gledališčem in Državo oziroma med nomadizmom in anarhokozmizom ter državotvornostjo – vse od Gledališča sester Scipion Nasice (1983-1987), prek Rdečega pilota (1987-1990), do Kozmokinetičnega kabineta Noordung (1990-1995-2045) in vzpostavitve KSEVT-a.
Predavanju bo sledila projekcija predstave Molitveni stroj Noordung (1992).”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: